Projekt „Vidikovac staronovaljskih ribarskih pošti“

Za projekt “Vidikovac staronovaljskih ribarskih pošti“ Turističkoj zajednici mjesta Stara Novalja dodjeljeno je 249.701,94 kn iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu LAGUR-a Tramuntana za razdoblje 2014.–2020. Sredstva za ostvarenje projekta “Vidikovac staronovaljskih ribarskih pošti“ osigurana su iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Stara Novalja je naselje s dugom ribarskom tradicijom što potvrđuje i činjenica da je druga najstarija ribarska zadruga osnovana upravo u Staroj Novalji i to 12. srpnja 1907. godine.

Turistička zajednica mjesta Stara Novalja projektnu prijavu pripremala je tijekom ljeta 2021. godine, tijekom turističke sezone, te je dobivena Odluka o dodjeli sredstva kao značajna potvrda uloženog truda.

Formiranjem Vidikovca utjecat će se na očuvanje i promociju ribarske tradicije Stare Novalje i povezivanje naselja Stara Novalja i ribarskih pošti. Vidikovac se nalazi na brijegu, na vrhu naselja. S njega se pruža pogled na cijelu unutrašnjost uvale, južno prema Lunu i Rabu te sjeverno prema Velebitu, pruža se najbolji pogled na ribarske pošte Stare Novalje.

Na postojećoj kamenitoj zaravni planira se postavljanje središnjeg prostornog elementa s ružom vjetrova, te smjerovima i informacijama o ribarskim poštama. Planirano je postavljanje šest klupa koje zajedno gornjom plohom simuliraju morsku površinu. Gornje plohe klupa oblikovno simuliraju valove, a prva i posljednja klupa su niže na početku odnosno kraju, te na taj način aludiraju na penjanje valova.

Vidikovac je zamišljen na način da njegova urbana oprema priča priču ribarskih pošti, informira i educira posjetitelje. Sva urbana oprema biti će izvedena od bračkog kamena, visoke estetske vrijednosti i pogodna za vanjske uvjete.