Svetojanj

Crkva Sv. Antona – Stara Novalja – Zaglava – Svetojanj – Zaglava – Novaljsko polje – crkva Sv. Antona

Bike & Hike  Trail

ASFALT 11%
MAKADAM 89%

dužina

19

km

uspon

450

m

spust

450

m

Svetojanj je izrazito atraktivna, ali tehnički teška i zahtjevna staza koja nudi poseban vizualni doživljaj, specifičan pejzaž u kojem se izmjenjuje vegetacijom bogat krajolik te škrti kameniti teren. Naziv je dobila po prapovijesnoj bizanstkoj utvrdi Svetojanj iz VI.st. za vrijeme cara Justijana.

Pa krenimo!
Startna pozicija je iz Novaljskog polja ispred crkvice Sv. Antona smještene na bajkovitoj lokaciji poviše lokve obrasle visokom trstikom. Na rubnom području lokve, u hladovini visokih krošnji stabala, možete potražiti osvježenje u izvoru pitke vode no isti presušuje u ljetnim mjesecima. Stoga neka vaša obavezna oprema sadrži minimalno 1,5 l vode, grožđani šećer, voće i energetske pločice obzirom na zahtjevnost i dužinu staze od 19 km.

Staza nas vodi prema malenom priobalnom naselju Stara Novalja gdje se priključujemo na makadamsku cestu. Hodajući kroz netaknutu prirodu živopisnih vizura, isprepliću se mediteranska flora i kamenjar. Upečatljiv miris autohtonih biljnih vrsta i ljekovitog bilja polako jenjava kako dolazimo do lokaliteta Zaglave, dijela otoka poznatog po ogoljenom kamenu izloženom jakim udarima bure i posolici. Iz navedenog razloga biljni pokrov na ovom području gotovo je nepostojeći, ali će vam zato pokazati zašto Pag nosi epitet mjesečevog otoka. Ovdje je potreban oprez, jer je krševito, sunčano i zabačeno područje Zaglave idealno stanište za poskoke, jedine zmije otrovnice na otoku.

Sljedeća točka i lokalitet na koji nailazimo je utvrda Svetojanj jedna je od najupečatljivijih i najvećih atrakcija ove staze. Prapovijesna utvrda iz VI. st., za vrijeme cara Justinijana, služila je kao osmatračnica i važan obrambeni element visokosofisticiranog sustava zaštite pomorskih interesa Bizanta tijekom prvog vremena njegove dominacije Jadranom, te je jedna od najzanimljivijih točaka istoimene bike rute Svetojanj!

Nakon utvrde vrlo zahtjevnim usponom dočekuje nas vidikovac s kojega se, kao na dlanu, vidi Velebitski kanal. Ovo je jedna od najatraktivnijih panorama otoka u cjelini.

Nadalje, makadamskim putem i zahtjevnim usponom stižemo do očaravajuće male, prirodne, stoljetne lokve nazvane Svetojašnica, jedne od rijetkih sačuvanih lokvi na otoku. Oaza je to u srcu Zaglave koja je godinama bila jedini izvor vode paškim ovcama, a u posljednjih 100 godina presušila je, prema predaji domaćih stanovnika, samo jednom – 80-tih godina za vrijeme sušnog razdoblja od svibnja do studenog.

Očaravajući krajolik primorava nas na zastajanje, a miris mora i soli vraća nam izgubljenu energiju. Pješačeći kamenitim krajolikom nastavljamo pored kamenoloma te dolazimo do Novaljskog polja, zelene oaze suprotne prijašnjem škrtom terenu, domu brojnih životinjskih vrsta. Osim toga, Novaljsko polje obiluje pitkom vodom, izvorom života, a to su znali i stari Rimljani koji su u I.st. u živom kamenu iskopali podzemni vodovod dugačak 1.100 metara spajajući polje s naseljem Novalja. U narodu prozvana Talijanova buža ili Rimski vodovod može se pogledati u Gradskom muzeju i prošetati manjim dijelom njegove unutrašnjosti (www.gradskimuzejnovalja.hr). Također ćete saznati sve o njegovoj antičkoj arhitekturi i 9 odiha koje se protežu duž Novaljskog polja, te ulozi ovog našeg najvrjednijeg spomenika kulture iz doba Rimskog carstva.

Nemojte se u Novaljskom polju iznenaditi ako vam put prepriječi pokoja divlja životinja, uobičajeni stanovnik ovog područja poput kunića, fazana, babora, kornjača ili lisica. Šetnju nastavljamo okruženi maslinicima, vinogradima i suhozidom opasanim zemljištima s domaćim životinjama, a bacite li pogled preko suhozida možete uočiti ovce, koze ili perad. Tura kroz Novaljsko polje dovodi nas do startne pozicije kod crkvice Sv. Antona.