Novaljsko polje

Novaljsko polje prirodna je zelena oaza koja odskače od kamenitog mjesečevog krajolika karakterističnog za sjeverni dio otoka podno Velebita. Može se pohvaliti raznolikom vegetacijom, privlačnim mediteranskim krajolikom i bogatom faunom zahvaljujući plodnom tlu.
ispresijecan je razgranatim biciklističkim stazama koje prolaze između brojnih vinograda. Biciklirajući ovim stazama u miru i tišini doživjet ćete ljepotu ovog kraja na jedinstven način.

O Svetojanju

Bizantska utvrda iz 6. stoljeća koja svjedoči o strateškoj važnosti područja za vrijeme Istočnog Rimskog Carstva. Tvrđava je služila za kontrolu sigurnosti plovidbe Podvelebitskim kanalom. Do tvrđave je potrebno oko sat vremena pješačenja, ali se itekako isplati nakon što vidite prekrasan pogled na Velebit i njegov kanal.

Drevna tvrđava podignuta je u 6. stoljeću za vrijeme vladavine Justinijana I. kao osmatračnica i ključni obrambeni element u sustavu koji je korišten za zaštitu pomorskih interesa Bizanta tijekom početnog razdoblja dominacije na Jadranu. Jedna je to od najfascinantnijih kontrolnih točaka na istoimenoj ruti Svetojanjskog traila! Nakon zaustavljanja na tvrđavi i nakon napornog uspona, stići ćemo do vidikovca s kojeg možete uživati u prekrasnom pogledu na Velebitski kanal. Ovo je jedna od najljepših panorama cijelog otoka.

Svetojanj je jedna od najljepših uvala na otoku Pagu, a bizantska utvrda koja se nalazi iznad uvale stalni je svjedok važnosti otoka Paga kao jednog od najistaknutijih pomorskih središta u prošlosti.